marți, 10 decembrie 2013

10th of December

Ce semnificaţie are ziua de 10 decembrie şi de ce trebuie ea amintită în şcoli?


Ziua Internaţională a Drepturilor Omului este celebrată peste tot în lume pe 10 decembrie. Această zi reprezintă ocazia de a pleda pentru fiecare individ În parte, indiferent unde se află el, în aşa fel încât să-şi poată exercita din plin drepturile.

Spre exemplu, dreptul la libertate de egalitate, libertate, de opinie şi exprimare, dreptul la educaţie, dreptul la familie, etc.

În acest an, accentul va cădea pe dreptul tuturor indivizilor: femei, bărbaţi, minorităţi, persoane cu handicap, aborigeni, săraci sau marginalizaţi, astfel ca vocile lor să se facă auzite în viaţa publică şi de care să se ţină cont în deciziile politice.

De precizat că data a fost aleasă de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, pentru a onora adoptarea şi proclamarea pe 10 decembrie 1948 a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.

Sursa: 
http://www.ziare.com/international/onu/ziua-internationala-a-drepturilor-omului-sarbatorita-pe-10-decembrie-1206371

Întrebaţi, elevii clasei a VIII-a D, ai Şcolii Gimnaziale Gârleni 2, au considerat că cel mai important drept al omului este primul drept scris în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului:

"Art. 1. Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi drepturi. Ele sunt înzestrate cu raţiune şi conştiinţă şi trebuie să se comporte unele faţă de altele în spiritul fraternităţii."

Chifu Vasilică Liviu, elev în aceeaşi clasă, scrie:

"Drepturile omului reprezintă principalele condiţii care permit fiecărei persoane să-şi dezvolte şi să-şi folosească cât mai eficient calităţile: fizice, intelectuale, morale şi spirituale.
Dreptul la viaţă, la libertate, la securitatea personală, la o judecată dreaptă, la educaţie, la muncă, dreptul de a-ţi întemeia o familie, dreptul la proprietate, toate acestea sunt importante pentru a trăi într-o societate modernă aşa cum este cea din zilele noastre.

Drepturile care mi se par cele mai importante sunt:

Dreptul la viaţă, pentru că nimeni nu are voie să te controleze, să te manipuleze după bunul plac, nu are voie să atenteze la ea fără a fi tras la răspundere şi judecat după lege!
Dreptul la libertate, pentru că nimeni nu are voie să te închidă fără dovezi clare şi fără a fi declarat în faţa unui judecător vinovat!
Şi Dreptul la muncă, pentru că fiecare om trebuie lăsat să muncească pentru a-şi face un rost în viaţă şi a-şi câştiga existenţa!"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu